Älä lomaile lajittelusta

Jätepoliisit. Minéa Taskinen ja Rakel Allén neuvovat jätteiden lajittelussa.
Kotona ollessa jätehuolto ja lajittelu ovat useimmille itsestään tapahtuvia asioita. Mökkeillessä ja veneillessä eivät säännöt aina ole yhtä selvät. Tiedätkö sinä, minne jätteet saa viedä?

LOVIISA. Kesäasukkaiden myötä myös Loviisan jätehuollon asiakasmäärä kasvaa kesälomakaudella.
Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelun kesäneuvojat, eli jätepoliisit, auttavat tänäkin kesänä löytämään jätteille oikean osoitteen.
– Jäteasemille saa tuoda maksutta oikeastaan kaiken. Sekajätteistä, vanteellisista renkaista ja painekyllästetystä puusta peritään maksu, jos jätettä on yli kuution verran. Yleensä sekajätteitä ei kuitenkaan jää paljoa, jos lajittelee roskat kunnolla, sanoo jätepoliisi Rakel Allén.
Jäteasemat ovat kaikkien asukkaiden ja kesäasukkaiden käytössä. Kesällä jäteasemien aukioloaikoja on myös lisätty.
– Mökin siivouskuormalle tai keittiön remonttilastille pitäisi jokaisella olla helposti tavoitettava, vastuullinen ja edullinen vastaanottopaikka. Jätekuormat eivät kuulu eko- ja sekajätepisteille eivätkä luonnollisesti luontoonkaan, Allén painottaa.
Maksuttomaan peruspalvelupakettiin kuuluvat haravointijäte, risut ja oksat, käsitelty ja käsittelemätön puu, sähkölaitteet, palava ja palamaton sekajäte, sähkölaitteet, käyttökelpoiset tekstiilit, vaaralliset jätteet, kartonki, paperi, lasipakkaukset, metalli ja pakkausmuovit. Suuremmilla jäteasemilla on tämän perusvalikoiman lisäksi muidenkin jätteiden vastaanottoa.
Loviisan jäteasema sijaitsee osoitteessa Urakoitsijantie 4. Lähin jätekeskus on Porvoon Domargård.

Lajittele myös kesällä

Jätepoliisit Minéa Taskinen ja Rakel Allén kannustavat ihmisiä miettimään jätteen synnyn ehkäisyä ja lajittelemaan jätteet.
– Lajittelu on suomalaisille itsestäänselvää arjessa, kesälomalla lajittelustakin otetaan usein lomaa, Taskinen tuumaa.
Sekajätepisteet tursuavatkin usein yli, varsinkin viikonloppujen jäljiltä. Ongelmalta vältyttäisiin paria helppoa sääntöä soveltamalla.
– Ensinnäkin sekajätteeseen kulkeutuvan tavaran voi tiivistää mahdollisimman pieneen tilaan. Esimerkiksi tölkit vievät huomattavasti vähemmän tilaa, jos ne painaa lyttyyn. Ilman kuljettaminen on kallista. Lisäksi on tärkeää kantaa vastuu omista jätteistä ja huolehtia ne oikeaan paikkaan. Isokokoiset tavarat eivät kuulu sekajätepisteille, vaan ne pitäisi kuljettaa suoraan jäteasemille, Allén sanoo.
Hän lisää, että peräkärrytön voi joko vuokrata peräkärryn jäteasemalta kympillä päivässä tai tilata noutopalvelun tavaroille.
– Kesällä alueella kulkee myös jätelautta, joka pysähtyy Loviisassa 19. ja 20. heinäkuuta.

Koko artikkeli luettavissa lehdestä.