Värien loiste täytti gallerian

Yhdessä. Nuoriin taiteilijoihin kuuluvat mm. Elsaied Kua (vas.), Amel Ellazem, Mahmoud Kua, Hussein Zuhair (istumassa), Hasabelkarim Ellazem, Amal Ellazem, Maryam Ellazem, kerhon vetäjä Luru Hirva ja Yousif Ellazem. Kuva Eija Kosonen
Maahanmuuttajalasten ja -nuorten Värien loistetta -niminen taidenäyttely avaa Galleria Theodorin uuden vuoden. Kaikki näyttelyn työt on tehty SuperSuomi -kerhossa.

LOVIISA Nuoret taiteilijat esittelivät töitään lehdistölle perjantaina 5.1. SuperSuomi -kerhoa vapaaehtoistyönä pyörittävä loviisalainen Luru Hirva naurahti, että ensimmäinen lehdistötilaisuus taisi hieman ujostuttaa ja jännittääkin kerholaisia.
– Kerhossa meillä on reippaampi ja välillä villikin meininki!

SuperSuomi ei ole varsinaisesti taidekerho. Siellä tehdään yhdessä muutakin mukavaa, kuten kokataan, pelataan, katsellaan elokuvia, retkeillään, kuunnellaan musiikkia ja tanssitaan.
Kerhossa on 16 lasta ja nuorta. Vanhimmat ovat 17 -vuotiaita ja nuorin 2-vuotias. Tyttöjä ja poikia on suunnilleen yhtä paljon.

17-vuotiaat kaksoset Amal ja Amel Ellazem ovat käyneet kerhossa sen perustamisesta lähtien eli pian pari vuotta. He ovat myös viimeistelleet näyttelyssä mukana olevat työt, joista lähes kaikki ovat kerholaisten yhteistyöprojekteja.
– Kerhossa on aina kivaa, Amal ja Amel toteavat ja kertovat pitävänsä erityisesti maalaamisesta ja keramiikan teosta.
Siskokset eivät pidä aivan mahdottomana ajatuksena, että heistä tulisi aikuisina taiteilijoita.
– Joo, voisi tullakin.
Koska Amalin ja Amelin koulupäivät ovat jo pitkiä, eivät he aina ehdi ajoissa kerhoon. Hirva onkin vienyt heitä myös työtiloihinsa Taideverstaalle, jossa tytöt ovat saaneet maalata ja tehdä savitöitä.
Hirva kehuu kerholaisiaan taitaviksi, innokkaiksi ja yhteistyökykyisiksi.
– Lähes kaikki näyttelyn työt ovat yhteistöitä, joiden tekemiseen kaikki ovat osallistuneet. Tämä on eräänlainen ryhmäyhteisnäyttely.
Lapset maalaavat akryyliväreillä ja niillä maalataan myös keramiikkatyöt.

Kivaa tekemistä yhdessä

Hirva kertoo, että alunperin maahanmuuttajalasten kerhon piti olla suomen kielen kerho.
– Lapset olivat kuitenkin koulun jälkeen niin poikki, että päätimme tehdä jotain mukavampaa, kuten laulaa ja tanssia, hän toteaa ja jatkaa, että suomen kielikin sujuu useimmilta jo varsin hyvin.

Kerhon lapsista noin puolet on sudanilaisia Loviisan kiintiöpakolaisia ja toinen puoli irakilaisia turvapaikanhakijoita. Mukana on myös kaksi syntyperäistä loviisalaislasta. Kerho on avoin kaikille lapsille.
– Kerhon nimi, SuperSuomi, on lasten keksimä. Ehdotuksia oli pari, mutta SuperSuomi voitti ylivoimaisesti huutoäänestyksen, Hirva toteaa.
Kerhoon ohjelmaa toteutetaan fiiliksen mukaan.
– Pääasia on se, että meillä on kivaa, kaikki ovat mukana ja ketään ei kiusata.

Kerho kokoontuu tiistaisin koulun jälkeen kello 13.30-16 Kumppanuustalo Kulmassa, Sibeliuksenkatu 3.

Osa kotouttamista

Luru Hirva lähti vapaaehtoistyöhön pakolaiskriisin ollessa pahimmillaan pari vuotta sitten.
– Ajattelimme mieheni kanssa, että olemme etuoikeutettuja. Menimme mukaan SPR:n vapaaehtoistyöhön ja olemme tukiperheenä yhdeksänhenkiselle sudanilaisperheelle.

Hirva jatkaa, että koska lapset ovat hänelle erittäin tärkeitä, hän päätti perustaa heille kerhon.
– Kerho on antanut myös minulle paljon. Se antaa hyvän olon tunnetta ja uusia ystäviä. Vaikka kerhossa olevilla lapsilla on ollut vastoinkäymisiä, he ovat silti aurinkoisia.

Hirva uskoo, että lasten kerho on yksi merkittävä osa kotouttamista.
– Kun uusia ihmisiä tulee, pitäisi kotouttaminen aloittaa heti niin lasten kuin aikuisten osalta. Näin he pääsisivät nopeasti osaksi yhteiskuntaa. Jos heidät jätetään yksin, tehdään karhunpalvelus koko yhteiskunnalle.

Galleria Theodoria pyörittävä Loviisan Taideyhdistys satsaa toiminnassaan tänä vuonna lapsiin. Maahanmuuttajalasten näyttelyn jälkeen avataan loviisalaislasten näyttely.