Poliisilla riittää haasteita

Johtoa. Kuvassa etummaisena poliisilaitoksen päällikkö Kari Rantala, vasemmalla apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen ja oikealla Loviisan poliisiaseman esimies Olli Reini. Taustalla Greenpeacelta Loviisaan jäänyt merkki. Kuva:Mika Mykkänen
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen päällikkö Kari Rantala vieraili tiistaina Loviisassa. Tiukka talous ja Euroopan levottomuus on tuonut lisää muuttujia poliisityöhön.

LOVIISA Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen korkein johto vieraili Loviisan poliisiasemalla tiistaina. Paikalla olivat poliisipäällikkö Kari Rantala ja apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen.
Aseman esimies, ylikonstaapeli Olli Reini oli koonnut alaisineen ennen vierailua listan asioista, jotka henkilöstöä ovat mietityttäneet.

– Yhtenä kysymyksenä oli, kun poliisin voimavarat ovat kuitenkin koko ajan menneet alaspäin, niin mikä on poliisiaseman kohtalo tulevaisuudessa, Rantala kertoi.
Hänen mukaansa akuuttia uhkaa poliisiaseman säilymiselle Loviisassa ei ole näköpiirissä – ainakaan kuluvalla hallituskaudella.

– Me itse haluamme, että poliisiasema säilyy täällä. Jos poliisiaseman sulkemista suunnitellaan, niin suunnittelu tapahtuu jossain ihan muualla kuin meillä.
Viimeksi päätöksiä poliisiasemaverkoston supistamisesta tehtiin viime vuonna.
– Emme odota, että tähän tulisi nyt mitään muutoksia Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen osalta.

Rantalan käsityksen mukaan poliittisilla päättäjillä ei tällä hetkellä ole suunnitelmia poliisiasemien sulkemiseen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, eikä siihen ole tarvettakaan.

Miten näette poliisipalvelujen tason Loviisassa?
– Näen, että poliisipalvelujen taso on samalla tasolla kuin aiemmin ja näen, että taso pystytään säilyttämään.
Loviisassa tarjotaan myös kaikki lupahallinnon palvelut. Poikkeuksia aukioloissa on ainoastaan kesäisin ja juhlapyhinä.

Henkilöstömäärä noussut

Voimavarojen väheneminen ei toistaiseksi ole näkynyt Loviisassa. Poliisiaseman henkilöstömäärä on kasvanut. Asemalla työskentelee tällä hetkellä 18 henkilöä. Alimmillaan vahvuus on ollut 13.
– Täällä on ahkeraa ja hyvää porukkaa töissä, Rantala kehui. Hänen mukaansa näin pitää asioiden olla.

Sanottua
– Haluamme, että meillä on osaavaa porukkaa, joka pystyy tekemään poliisityötä
laaja-alaisesti.
Poliisipäällikkö Rantala

Poliisipäällikkö Rantala kertoi, että henkilöstön kokonaismäärästä on käyty vierailun aikana keskustelua.
– Olemme todella iloisia, että saimme helpotusta poliisin koviin säästötavoitteisiin joulun korvilla. Emme joudu vähentämään henkilöstöä niin paljoa kuin viime syksynä laskimme.
Hän muistutti, että säästötarpeet ovat edelleen kuitenkin olemassa.
Viime syksynä arvio oli, että koko poliisilaitoksen alueella vähennystarve olisi kolmisenkymmentä henkilöä.

– Nyt puhumme pienemmästä määrästä. En osaa aivan tarkkaan sanoa, mutta se liikkuu jossain kymmenen henkilön tietämillä tai vähän alle sen.
Loviisan poliisiasemalta siirtyy yksi työntekijä eläkkeelle 1. helmikuuta. Tiukka talous tarkoittaa myös sitä, että kaikkien eläköityvien henkilöiden tilalle ei palkata uutta henkilöä.
– Silloin se kohdistuu edellä mainitulla periaatteella myös tänne. Samaan hengenvetoon totean sen, että meidän täytyy koko ajan katsoa sitä, missä meillä on painopistealueita, joissa tarvitsemme henkilöstöä eli siirrämmekö tänne yhden henkilön. Näillä näkymin ei ole suunnitelmia sellaisesta, mutta näitä me arvioimme koko ajan.
Loviisan poliisiaseman ikääntyvän kiinteistön osalta ei ole toistaiseksi tulossa muutoksia, vaikka tilavaihtoehtoja kartoitettu.
– Nämä ovat hyvin edulliset ja toimivat tilat, Rantala sanoi.

Poliisi elää muutoksien mukana

Ympärillä vinhaa vauhtia muuttuva maailma tuo haasteita poliisille. Varautumista on tehtävä monella osa-alueella. Tätä varten poliisilaitoksella toimii erillinen tulevaisuustyöryhmä. Toimintaympäristön digitalisoituminen on yksi suurista muutoksista.

– Haasteita ovat kyberrikollisuus, verkossa tapahtuva rikollisuus ja vihapuheet. Ne ovat sellaisia, joihin me satsaamme.

– Netissä tehtävät rikokset, varsinkin petosrikokset, ovat nousseet huimasti. Se näkyy valtakunnallisesti selvästi ja se näkyy Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella.
Rantalan mukaan tämä on se alue, joka kiinnostaa kaikkia turvallisuustoimijoita.

Muutos on ollut nopea.

– Jos menemme kymmenen vuotta taaksepäin, niin ei täällä tarvinnut sellaisia asioita pohtia. Nyt se on tätä päivää. Vihapuheen osalta puuttumiskynnys on matala.
– Heti kun sitä ilmenee, niin otamme asian selvitettäväksi. Käytössä on nollaraja sen suhteen, jos törmäämme vihapuheisiin. Se on selvä.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen muistuttaa, että sellaista rikosta ei ole olemassa, joka menisi suoraan käsittelyyn vihapuheena.

– Se ilmenee meillä normaaleina rikosnimikkeinä, kuten kunnianloukkauksina, Karvonen sanoo.

Ylikonstaapeli Olli Reini sanoo, että Loviisassa edellä mainitut asiat ovat lisääntyneet.
– Tässä yhteydessä on mainittava koulukiusaaminen. Se tukee polkua, joka johtaa lopulta syrjäytymiseen, Rantala lisää.

Poliisi tekee paikallisesti yhteistyötä koulujen kanssa antamalla ohjeita.
Lisäksi haasteita poliisityöhön tuovat viime aikojen Euroopan levottomuudet terroritekoineen.

– Ne ovat tuoneet meille valmiuden tarkastelun ja noston tarvetta. Viittaan tässä lentoasemaan, mikä on meidän alueellamme yksi koko maatakin koskeva valvontapaikka. Loviisassa ydinvoimalan alue kuuluu samaa kategoriaan. Rantala pitää terrori-iskun mahdollisuutta kuitenkin pienenä.

– Ääriliikkeisiin ja niihin liittyvään käyttäytymiseen meidän pitäisi pystyä varautumaan aikaisempaa paremmin.

Rantalan mukaan varautumiseen liittyvät suunnitelmat ovat poliisilaitoksen alueella olleet nyt tavallista enemmän pinnalla.

Huumeet nostavat päätään

Rantalan mukaan perinteinen rikollisuus on pysynyt vakaana maassamme.
– Se mikä täälläkin ja koko poliisilaitoksen alueella on nostanut päätään, on huumausainerikollisuus.

Hän sanoo, että siihen mistä se johtuu, pitäisi pureutua syvemmin.
– Johtuuko se siitä, että huumeita on enemmän vai liittyykö siihen myös se, että poliisi valvoo niitä enemmän.
Valvontamäärät ovat pysyneet kuitenkin samana.

– Siinä valossa huumausainerikollisuus on lisääntynyt meidänkin mittareilla.
Kasvua on tapahtunut huumausaineiden käyttörikoksissa. Rantala sanoo, että huumausaineet kuuluvat tätä nykyä perinteiseen rikollisuuteen. Vielä 30 vuotta sitten perinteinen rikollisuus liittyi murtoihin ja varkauksiin.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here