Turvassa. Kotkasta noin 45 minuutissa hälytystehtävään saapunut merivartioston partiovene otti Joyn hinaukseen Svartholman pohjoispuolella ja toi sen takaisin Tullisillan laituriin keskiviikkoiltana. Kuva: Arto Henriksson.
Loviisan Tullisillalta Turun Aurajoelle matkalla olleen 18-metrisen puurunkoisen huvialus Joyn kotimatka tyssäsi alkuunsa vajaan 5 meripeninkulman ajon jälkeen, kun sen pääkoneeseen tuli vika Svartholman linnakesaaren pohjoispuolella keskiviikkoiltana kello 16 aikoihin. Karikon suuntaan ajelehtineesta ja höyryn täyttämästä aluksesta soitettiin hätäkeskukseen, joka lähetti Kotkan merivartioasemalta partioveneen avuksi.

SVARTHOLMA Laivaväylältä idän suuntaan ajelehtineesta aluksesta laskettiin ankkuri, mikä esti sen ajautumisen karikolle. Merivartiosto ennätti paikalle noin 45 minuutissa, ja otti konevikaisen aluksen hinaukseensa. Konehuoneesta noussut savu osoittautuikin käryksi ja höyryksi eikä aluksi epäiltyä paloa ollutkaan.

Konehuoneesta tuprusi käryä ja höyryä

Asuntolaivassa on 23 makuupaikkaa, mutta konevian sattuessa aluksessa oli kahden henkilön miehistö. Kuva: Arto Henriksson

Yhteensä 23 makuupaikan huvialuksessa oli tapahtumahetkellä kaksi turkulaista miestä. Hessuksi itseään kutsunut aluksen omistaja arvioi, että pääkoneen jäähdytysjärjestelmässä ei päässyt vesi kiertämään, joten kone oli ylikuumentunut ja alkanut tupruttaa sisätiloihin höyrynsekaista käryä.

Lähistöllä Troolisatamassa oli valmiudessa myös yksityinen hinaaja, mutta sen apua ei tarvittu, sillä merivartiosto hinasi aluksen Tullisillalle, jossa se omistajansa kanssa oli talvehtinut viime talven.

Talvehti Tullisillalla – kotisatama Aurajoessa

Turkulainen ”elämäntapaintiaani” Hessu kertoi talvehtineensa asuntolaiva Joyssa Loviisan Tullisillalla. Kuva: Arto Henriksson

– Edellinen talvi oltiin Kotkassa ja viime talvi Loviisan Tullisillalla, joka oli hyvä paikka. Sähköt ja palvelut lähellä sekä kapakkaankin muutama sata metriä, kommentoi ”elämäntapaintiaaniksi” itseään tituleerannut Hessu Turusta.

– Meillä on kotisatama Turun Aurajoessa, jonne on tarkoitus lähteä heti, kun kone saadaan korjattua, Hessu kertoi keskiviikkona.

18 metriä pitkä, 5 metriä ja 1,5 metrin syväyksellä kulkeva  Joy on entinen hiekkajaala, joka on 1990-luvun alussa muutettu asuntolaivaksi. Joy on aiemmin toiminut muun muassa Kotkan Helluntaiseurakunnalla nuoriso- ja lapsityön käytössä. Aluksen pääkoneena on 250 hevosvoiman Scania Vabis diesel. Apukoneena on 30 kW:n generaattori. Aluksessa on 3000 litran polttoainetankki.