Tarkkaa hommaa. Albin (oik.) ja Kevin keskittyvät perunoiden kuorimiseen. Kuva: Susanna Heiska.
Liljendalissa loma alkoi lempeästi kokaten ja leikkien. Liljendalin seurakunta järjesti kesäleirin, jossa tänä vuonna päästiin opettelemaan myös ruoanlaittoa.

LILJENDAL Nelipäiväisen leirin aamut ovat alkaneet aamuhartauksella.
-Kokoonnumme aamulla piiriin, ja kyselemme lasten kuulumisia. Pidämme myös pienen aamuhartauksen. Emme tyrkytä kenellekään uskon asiaa, mutta meistä on hyvä, että näistäkin asioista kerrotaan lapsille. Korostamme, että jokaisella on vapaus ja oikeus omaan näkemykseensä, ohjaaja Gina Nyholm sanoo.
Aamupiirin jälkeen on erilaisia leikkejä ja pelejä. Kello 10 aloitetaan ruoanlaittovalmistelut.
-Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun voimme yhdistää kokkikerhon kesäleiriin. Minulla on hygieniapassi, ja saimme kaikeksi onneksi rahoituksen järjestymään, Nyholm kiittelee.

Kattaus kuntoon. Kevin (vas.), Hampus, Ella ja Eva asettelivat lautasia pöytään. Kuva: Susanna Heiska.

Ruokailu on iso juttu

Torstaiaamuna ruokalistalla oli jauhelihapihvit, salaatti ja rosamundaperunat. Muina päivinä on valmistettu muun muassa kastikkeita ja paistettu kanaa.
-Lapset ovat mukana kokkailussa alkuvalmisteluista jälkien siivoamiseen ja tiskaamiseen, Nyholm kertoo.
Myös kaunis kattaus ja pöytätavat ovat tärkeä osa ruokailukulttuuria.
-Opetamme lapsille kattaussäännöt ja laitamme pöytään kukkia ja servetit. Myös pöytätavat ja muiden huomioiminen ruokapöydässä on tärkeää. Olen huomannut, että esimerkiksi salaattikulhon kierrättäminen viressä istuvalle on monille lapsille tuntematon tapa.
Nykymaailmassa perheillä on harvoin aikaa kiireettömään ruokailuun.
-Se on viisi minuuttia ja pois pöydästä. Täällä käytämme syömiseen tunnin. Aloitamme ruokarukouksella, joka päivä erilaisella. On tärkeää muistaa, että ruoka on lahja, josta tulee olla kiitollinen.

Hullutellakin ehditään

Torstaina kello 10 keittiössä alkoi kova suhina. Albin, Kevin, Lukas ja Franz kuorivat isoja, punaisia rosamundaperunoita Ginan neuvoessa vieressä. Arne ja Jeremy raastoivat raakaa perunaa pihvitaikinaan. Viereisessä huoneessa Eva, Ella ja Hampus kattoivat pöytää. Oppien lomaan on mahtunut myös askartelua ja jos jonkinlaista hulluttelua.
-Eilen kun oli niin lämmin päivä, kaikki laittoivat vaipan pään suojaksi, ja menimme ulos heittämään vettä. Se, jonka vaippa oli ensimmäisenä läpimärkä, putosi pelistä, Nyholm kertoi.
Gina Nyholmin lisäksi kerhoa ovat olleet vetämässä Beatrice Reinholm-Saarinen ja Daniela Ikäheimo.
-On ollut todella kiva leiri. Tämä lasten kanssa työskentely on ihan mun juttu, lähihoitajaksi opiskeleva Ikäheimo sanoo.
Leirille osallistui 13 lasta, kuusi tyttöä ja seitsemän poikaa. Päiväleiri on ollut lapsille pehmeä lasku koulusta lomalle, ja saattaapa kotona hyvinkin olla tarjolla innokasta kokkailuapua loppukesäksi.